Народна библиотека и музејска збирка Зворник, Светог Саве 9, 75400 Зворник. 056/210-260, 056/211-234

Најчитаније књиге у НБЗКости - Ненад Милкић

Писац наглашава да долази из Србије, гдје се веома мало говори о Сарајеву и страдању Срба од 1992. до 1996. године, да мало људи зна да је у том граду страдало више од 8.000 Срба, а више од 150.000 њих је протјерано те да су дијелови града у коме су живјели Срби од памтивијека, послије Дејтона препуштени другој страни.
„Због сећања на те људе, на те делове града, због сећања на све те наше саплеменике који нису успели да изађу и остали су у тим логорима, подрумима, којих је било више од 120, написана је књига `Кости`“, рекао је новинарима Милкић.
Он је подсјетио да је ова књига продата у неколико хиљада примјерака и рекао да постоји план да се уради сценарио по тој књизи као и да се преведе на руски језик.
Аутор је нагласио да је ова књига добила годишњу награду Удружења књижевника Републике Српске, чији је он члан, као најбоља књига за прошлу годину .
Према његовим ријечима, књига „Кости“ представља први дио четвокњижја „Погром“ и прати замишљену породицу Ковачевић, која има четири члана фамилије кроз чију животну причу се представља страдање српског народа деведесетих година.
Милкић је нагласио да је цијела књига заснована на истинитим догађајима, људским исповијестима и стварним ликовима, којима су само промијењена имена те додао да је до тачних података о дешавањима у Сарајеву дошао кроз војне и архиве цивилних власти, па чак и неких које је водила такозвана Армија БиХ.
„О самим страдањима у логорима, у затворима, у приватним кућама податке сам успео сакупити кроз разговоре са људима који су преживели то зло“, нагласио је аутор..